Tıp Bilimine Giriş


TIP BİLİŞİMİNE GİRİŞ
Tıp Bilişimi
Sağlık bilimleri dalıdır. İnsan sağlığının sürdürülmesi ya da bozulan sağlığın yeniden düzeltilmesi için uğraşan, hastalıklara tanı koyma, hastalıkları tedavi etme, hastalık ve yaralanmalardan korumaya yönelik çalışmalarda bulunan birçok alt bilim dalından oluşan bilimsel disiplinlerin şemsiye adıdır. Hem bilgi alanı vücut sistemlerinin ve bunların hastalıklarının ve tedavilerinin bilimi hem de bu bilginin uygulandığı meslektir.

Enformasyon
Enformasyon (malumat) en genel anlamda belirli ve görece dar kapsamlı bir konuya (bağlama) ilişkin, derlenmiş bilgi parçasıdır. Derleme süreci ölçüm, deney, gözlem, araştırma ya da haber toplama (istihbarat) bulgularının özetlenmesi biçimini almaktadır. Bulgular, onların biçimlendirilmesi ve sunulmasında kullanılan sembollerin genel olarak kabul görmüş bir yaklaşımla yorumu ile anlamlandırılmaktadır. Belirli bir konuda zamanla biriken enformasyon, ayıklanıp sınıflandıktan ve düzenlendikten sonra, genelliği ölçüsünde bilgiye dönüşmektedir. Bu açıdan, enformasyon özel bir konunun anlaşılmasına ya da özel bir problemin çözümüne hizmet ederken, bilgi görece daha genel bir konunun anlaşılması veya belirli türden problemlerin tümünün çözülmesi için kullanılmaktadır.

Veri Tabanı Yönetimi
Veri tabanının oluşturulması, güncellemesi, kayıtlarının eklenmesi ve işlenmesi, kısaca veri tabanının yönetilebilmesi için kullanılan sistemlere Veri tabanı Yönetim Sistemi denir. Veri tabanı yönetim sisteminin amacı, ilgili veri tabanını kullanarak yazılım geliştirilmesini, veri tabanının yönetimini, performans ölçümlerinin yapılmasını, güvenliğinin sağlanmasını kolaylaştırmaktır. Her firmanın veri tabanı sistemi birbirinden farklıdır. Bu sebeple geliştirilecek uygulamanın detayı, kullanıcı sayısı, maddi olanaklar vb. konular göz önünde bulundurularak veri tabanı yönetim sistemi seçimi yapılmaktadır. Özetle, firmaların geliştirdiği veri tabanı yapıları birbirinden farklıdır. Bu veri tabanı yapılarına veri tabanı yönetim sistemi adı verilir. Veri tabanlarına erişim için kullanılan uygulamalara da veri tabanı yönetim sistem yazılımı adı verilebilir.

Veri Tabanı Yönetim Bileşenleri
·         Veri tabanı motoru
·         Veri depolama alt sistemi
·         Veri sorgulama alt sistemi
·         Veri tanımlama alt sistemi
·         Uygulama geliştirme alt sistemi
·         Veri tabanı yönetim alt sistemi

Elektronik Sağlık Kayıtları
Sağlık hizmetlerinde önemli bir yeri olan bilginin miktarındaki ve çeşitliliğindeki artış, kullanıcıların başa çıkamayacağı boyutlara ulaşmıştır. Artan bilgi miktarı karşısında değişen kullanıcı gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla, “elektronik sağlık kayıt sistemleri” geliştirilmeye başlamıştır. Elektronik kütüphanelerle bütünleşen “elektronik sağlık kayıt sistemleri” hasta bilgilerinin yanı sıra, sağlık çalışanlarının tanı ve tedavi için gereksinim duydukları tıbbi literatüre de ulaşabilmelerine olanak sağlamaktadır. Hasta bilgilerini, aynı sistem üzerinden erişilen bilgi kaynakları ile karşılaştırıp değerlendirmek sağlık çalışanlarına zaman kazandırmakta ve hastanın tedavisinde hızlı ve doğru karar almalarına yardımcı olmaktadır. “Elektronik sağlık kayıt sistemleri” kütüphanelere ve kütüphanecilere bağlı bulundukları sağlık kurumu içerisinde daha aktif roller yüklemektedir.

Sağlık Bilgi Sistemleri
Sağlık hizmetlerinin sunumu yoğun bir enformasyon süreci içerisinde gerçekleşmektedir. Yüksek kaliteli hasta bakımı her hastanın tıbbi geçmişinin, sunulan sağlık hizmetinin ve hastanın iyileşme durumunun dikkatli bir şekilde belgelendirilmesini gerekli kılmaktadır. İdari ve finansal enformasyon hasta bakım sürecinin etkili bir şekilde sürdürülebilmesi için gerekli hususlardır.
Enformasyon teknolojisi günümüz dünyasında işletme faaliyetlerinin önemli bir yardımcısı olmaya başlamıştır. Enformasyon teknolojisi işletmelerin aşağıdaki beş amacını desteklemektedir.

1.       Verimliliğin geliştirilmesi
2.       Maliyetlerin düşürülmesi
3.       Karar vermenin geliştirilmesi
4.       Müşterilerle ilişkilerin artırılması
5.       Yeni stratejik uygulamaların başlatılması

Hastane Bilgi Sistemleri
Hızla gelişen bilişim dünyası, sağlık teknolojilerini yeni bir döneme taşımıştır. Sağlık ve teknoloji arasındaki etkileşim, hasta, doktor ve sağlık kurumları tıbbi bilgilerin kullanımı ve ulaşımını en üst noktaya çıkarmıştır. Sağlık bilişimine teknolojinin bütünleşmiş edilmesi ile sağlık kurumları arasındaki bilgi alışverişi güvenli ve oldukça hızlı bir noktaya gelmiştir. Hastane Bilgi Sistemi; bireylere sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak, hasta, doktor ve sağlık kurumu arasında entegrasyonu güvenli ve hızlı bir şekilde sağlamak için geliştirilmiş, akıllı bir sistemdir. Hastane bilgi sistemleri hastalıkların teşhis, tedavi ve izlemleri ile bunların yönetimlerine çok yönlü destek verir hale gelmiştir. Hastane bilgi sistemleri, hastaların bilinçli seçimler yapmasını sağlamakta ve İnternet ortamındaki sağlık bilgilerinin kalitesini kontrol etmede daha iyi sonuçlar vermektedir. Sağlıklı ve doğru veriler sunulması artık küçülen dünyamız için zorunluluk halini gelmektedir. Hastane bilgi sistemimiz ile yetkiye bağlı her noktadan, hastanın geçmişine ve sefahatlerine dijital olarak ulaşılabilmektedir. Bilgilerin farklı yazılımlar, bölümler ve kurumlar arasında dolaşımını sağlayan, tüm uygulamaları kapsayan hastane bilgi sistemimiz, dünya standardı “Health Level 7” teknolojisini kullanmaktadır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi