Gömülü Programlama

GÖMÜLÜ PROGRAMLAMA
Giriş
Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir. Gömülü bir sistemin çekirdeğini, belirli bir sayıda görevi yerine getirmek için programlanan mikroişlemciler ya da mikrodenetleyiciler oluşturur. Kullanıcıların üzerinde istediği yazılımları çalıştırabildiği genel maksatlı bilgisayarlardan farklı olarak, gömülü sistemlerdeki yazılımlar yarı kalıcıdırlar ve firmware ismiyle anılırlar.

Asssembly Dili Hakkında Genel Bilgi
Assembly, düşük seviyeli bir programlama dilidir. Makine dilinden sonra ortaya çıkmıştır. Temelde makine diline getirilen İngilizce kelimelerle yapılan kısaltmalarla oluşmuştur. Derleyici ile makine diline derlenen bir dildir. Derleyicisin adı “Assembler” dir. Donanım programlamada kullanılır. Makine diline yakınlığı bakımından yazılan kodlar son derece hızlı şekilde derlenir ve bu dilde yazılan programlar orta ve yüksek seviyeli programlama dillerine göre çok hızlı çalışır. Ancak anlaşılmasının güçlüğü ve kodlamanın çok uzun olması nedeniyle kullanımı zor bir dildir. Örneğin C dili ile yazılan 8 – 10 satırlık kodun makineye verdiği mesajı bu dilde ancak 80 – 90 satır kod verilebilir. Assembler, çalışma mantığı olarak işlemci ile yüz yüze konuşmak gibidir. Her yapılması istenen olay işlemciye teker teker anlatılır. Bu biraz zahmetli ve karışık bir süreç gerektirir, buna karşın gereksiz rutinler otomatik eklenmediği için işlemciden en uygun verimle faydalanılabilir.

Adresleme Modları
Bildiğiniz gibi programları oluşturan kodlar ve veriler hafızaya yüklendikten sonra işlemci tarafından satır satır icra edilirler. Ayrıca CPU tüm giriş çıkış işlemlerini de hafızaya erişerek yapar. Bazen hafızadan doğrudan bir kod ya da veri alır, işler. Bazen hafızaya bir veri gönderdiğinizde birde bakmışsınız bu bir yazıcıdan belge olarak çıkmış vs. işte bilgisayarın donanım ve yazılım düzeyinde yaptığı bunca çeşitli iş için CPU hafızaya değişik yollardan erişme ihtiyacı duyar. Assembly dilinin ilk basamağı olan adresleme modları da bu konuları kapsıyor.
Her mikroişlemci üreticisi bir mikro işlemci piyasaya sürdüğünde, komut setini ve adresleme modlarınıda yayınlar. Programcılar da bu belgelere göre programlarını yazarlar. Intel 8086 işlemcisini piyasaya sürdüğünde oldukça kullanışlı bir dizi adresleme modu sağladı. Intel’in şu ana kadar ürettiği işlemcilerde bu adresleme modlarını kullanabilirsiniz. Daha sonraları bir devrim niteliğinde olan 80386 işlemcisi ile ek adresleme modlarıda geldi. Bu özel adresleme modları sadece 386 ve sonrası işlemcilerde kullanılabilir.

16 Bit DOS Programlama
MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980’li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı. MS-DOS, ilk olarak 1981 yılında piyasada yer alan 6.22 sürümüdür. 8.0 sürümü ise Windows 98, Windows 2000 ve Windows ME işletim sistemlerine, bir işlem içinde çeşitli işlemleri yapabilmek için yerleştirilmiş olsa da bu sadece varsayılmadan başka bir şey değildir. Microsoft MS-DOS’u geliştirmeyi durduğunu ilan ettiğinde, serbest DOS’u yaşatmak için FreeDOS projesi doğmuştur.
Makrolar
Makro, bilgisayar biliminde klavye ve fare ile girilen girdi verileri. Genellikle kullanıcının devamlı yaptığı rutin işleri otomatik ve hızlı olarak yapmak amacıyla daha sonra belli standartlara tabi olarak Microsoft Excel programında veri tablolamada kullanılmış olsa da sonradan çeşitli makro yazılımları sayesinde insan işgücü ve zaman kaybını önleyen, bilgisayarla çalışan iş yerlerinin olmazsa olmaz parçalarından biridir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi