Sistem Yöneticiliği

SİSTEM YÖNETİCİLİĞİ

Sistem Yöneticiliğine Giriş
Sistem yöneticiliği, bir kurumun ihtiyaçlarını analiz ederek sistemlerini tasarlama, kurma, destekleme, geliştirme, sürekliliğini ve güvenliğini sağlama işidir.

Sistem Yöneticileri Ne İş Yapar?
·         Sistem ve iletişim altyapısını kurmak veya geliştirmek amacıyla kurum ihtiyaçlarının analizini yaparlar.
·         Bu analizin sonucu olarak sistem mimarisinin tasarlanmasını sağlarlar.
·         Bu mimariyi oluşturan, gerekli donanım ve yazılımların belirlenmesini, kurulumunu ve konfigürasyonlarının yapılmasını sağlarlar.
·         Sistem mimarisini oluşturan parçaların sürekli, kararlı ve güvenli olacak şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla sistemleri izlerler ve performans değerlendirmelerini sağlarlar.

Windows ve Unix Sunucu Sistemleri
Unix Sunucu Sistemleri
Unix işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinalardan, tek işlemcili basit ve ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.

Windows Sunucu Sistemleri
Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu kaldıran, Microsoft şirketinin geliştirdiği dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemi ailesidir. İlk Windows 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.
Microsoft'un ilk işletim sistemi olan MS-DOS'tan farklı olarak Windows'ta aynı anda çok sayıda yazılımla çalışmak mümkündür. Windows, masaüstü pazarında en yaygın kullanılan işletim sistemidir. 2002 yılında, Windows dünya çapında masaüstü piyasasında yaklaşık %97.46'lık bir pay sahibiydi. 2006 Nisan ayı istatistiklerinde bu oranın %89, 2007 Aralık ayında ise %87.8 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca 2007 Aralık ayındaki payın %6.5'i Windows Vista işletim sistemidir.[3] Bu alanda en ciddi rakibi şu anda Mac OS'tur. Microsoft Windows ailesinin son üyesi 1 Ekim 2014'te piyasaya çıkan Windows 10'dur. Windows Vista'dan sonra Microsoft, Windows 7 ile başarıyı yakalamış bu başarıyı Windows 8 ile devam ettirmektedir.

Kabuk (Shell) Kullanımı
Linux’un üretildiği UNIX sistemlerinde komutları yorumlamak ve yönetmek için kullanılan programa kabuk denir. Başka bir değişle bilgisayar ekranımızın yönetimini pencereler ve simgeler ele geçirmeden önce bilgisayarlarımızı çalıştırmak için kullandığımız komutları yazdığımız bir tür paneldir. Bütün LINUX dağıtımlarında bir kabuk bulunur. Bir başka değişle Kabuk bir LINUX sistemin olmazsa olmazıdır.

Düzenli İfadeler
Bilgisayarcılıkta düzenli ifadeler, ele alınan metindeki kimi katarların kısa yoldan ve esnek bir biçimde belirlenmesini sağlar. Bu katarlar belli bir karakterler, kelimeler veya karakter örüntüleri olabilir. Düzenli ifadeler, bir biçimsel dil kullanarak yazılır ve bir düzenlemeli ifade işleyici tarafından yorumlanır. Bir düzenli ifade işleyici, ya ayrıştırıcı üretici olarak hizmet eden ya da metni inceleyip verilen tarife uygun kısımlarını belirleyen bir programdır. Düzenli ifadeler hemen hemen tüm programlama dillerinde kütüphaneler olarak mevcuttur. Ancak bunlar her biçimsel dili ayırmak için yeterli değildir.


IP Adres sunucu Kurma Ve Yapılandırma
İnternet’te her bilgisayarın bir IP adresi vardır. Bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur;  örneğin sizin ip adresiniz, ‘195.175.90.98’ şeklindedir. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Çoğu internet servis sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternet’te trafiğin işlemesi bu IP adresine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz.

Web Sunucu Kurmak
Web sunucusu olarak genellikle kapasitesi büyük ve gelişmiş özelliklere sahip olan ve sunucu olarak adlandırdığımız makineler kullanılır. Bu makineler yüksek donanım özellikleri ve yüksek internet hızlarına sahip oldukları için milyonlarca ve yüzlerce kullanıcının istediğini aynı anda okuyup, inceleyebilirler. Tabii, böyle bir sunucu kurmak hem maliyetli hem de sorumluluk isteyen bir iştir. Zirâ,  bu tür sunucu fazlasıyla ısınacak ve yazımsal olarak sürekli gerekli bakımlarının yapılması gerekecektir. Eğer bu tarzda bir web sunucusu kurmak istiyorsanız Google’daki sayfaları biraz aşındırmanız gerekecek. Bu tip bir web sunucusu kurmak için öncelikle donanımlı bir sunucu satın almanız, daha sonra bu sunucuya internete bağlanmanız, işletim sistemi kurmanız ve servis vermeye hazır hale getirmeniz gerekiyor.

Sanal Sistemler ve Sanallaştırma
Sanallaştırma, genel itibari ile bilgisayar kaynaklarının kullanıcılardan soyutlanması anlamına gelir. Bunu yapmak için kullanılan metodlar bilgisayar kaynaklarının paylaştırılmasını veya birleştirilmesini sağlar. Sanallaştırmanın ilk hedefi kullanıcıya bir soyutlama tabakası sunarak kullanıcıyı kaynaklardan soyutlamak. Böylece kullanıcı ve kaynaklar arasına bir mantıki katman eklenmiş oluyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi