Gezgin Ve Kablosuz Ağlar

GEZGİN ve KABLOSUZ AĞLAR
Kablosuz Ağlar
Kablosuz ağ bağlantısı ilk olarak acil durumlarda iletişime olanak sağlayabilecek bir sistemin geliştirilmesi üzerine bulunmuştur. Daha sonra yaygınlaşarak oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur. Çünkü kablosuz ağ sistemi şehirlerde oldukça ucuz maliyetlerle hiçbir altyapı ve kablo bağlantısı işlemlerine gerek duymadan kesintisiz internet bağlantısı sağlanabilmektedir. Kablolu bağlantı sistemlerinde belirli sayıda her PC’ye bir kablo gidecek şekilde bağlantı sağlanır fakat kablosuz ağ sistemlerinde birçok bağlantı noktası üzerinden çok geniş bir alanda ve çok daha fazla sayıda kullanıcı özgürce bağlanabilmektedir. Kablosuz ağ bağlantı noktaları diğer ağlarla iletişime geçecek şekilde programlanmıştır. A noktasından B noktasına giden bir bilgi, bağlantı noktalarının birinden diğerine geçerek ilerler. Bu esnada bağlantı noktası en hızlı ve güvenli yolu seçer. Buna dinamik yol gösterme denir.

Kablosuz MAC
MAC adresi, bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel bir MAC adresleri vardır. MAC adresi, ağ donanımının tanımlanmasını sağlar. MAC adresi, bilgisayarın Ethernet kartına üretici tarafından kodlanan bir bilgidir. Her donanım için özel bir adresi vardır. Aynı MAC adresine sahip birden fazla ağ cihazı yoktur. Mac adresi 6 oktetten oluşur. İlk 3 oktet donanımı üreten firmayı işaret eder. Son 3 oktet donanımı üreten donanımı işaret eder. MAC adresi, sadece yerel ağlarda haberleşmeyi sağlar. Ağın dışına taşınabilecek bir adres değildir. Sadece aynı ağ üzerindeki bilgisayarların birbirlerini bulmalarını sağlar. Aynı ağda iki ağ cihazının birbiriyle haberleşmesi MAC adresiyle mümkündür.

CSMA/CA
Bilgisayar ağlarında kullanılan bir protokoldür. Kanalın boş olduğu anı sezerek ağdaki bir düğüme ait ikili verilerin boş kanaldan geçerek diğer düğümlere ait verilerle çarpışmadan ağdaki başka bir düğüme taşınmasını kolaylaştırır. Buna ağdaki veri akışının hissi diyebiliriz. CSMA/CA OSI modelinin Datalink Katmanında bulunur, bu katman OSI 2. Katmandır. Veri çarpışmasının mümkün olduğu yerlerde kullanılır özellikle kablosuz ağlarda.


Kablosuz Örgü Ağı
Kablosuz örgü ağlar, hareketli öz organizeli ağların bir türevi olarak ortaya çıkmıştır. Organizeli ağlar’ ın sağladığı tüm avantajları sağlar. Kablosuz örgü ağlar, örgü yönlendiricisi ve örgü istemciden oluşur. Her bir düğüm hem istemci hem de yönlendirici olabilir ve kendi kapsama alanında olmayan bir düğüme paketini gönderebilir. Kablosuz ağ arabirim kartına sahip dizüstü bilgisayarlar, cep bilgisayarları, PDA’ lar kablosuz örgü yönlendiricisine doğrudan bağlanabilir. Kablosuz ağ arabirime sahip olmayan kullanıcılar kablolu ağ kartlarını kullanarak örgü yönlendirici vasıtası ile kablosuz örgü ağı dahil olabilir. Bundan dolayı, kablosuz örgü ağlar kullanıcılara herhangi bir erde ve zamanda sürekli çevri içi olma imkanı sağlar.

TCP ve Tıkanıklık Kontrol Algoritması
Tıkanıklık kontrolü haberleşen düğümler için değil, iletim ortamı için yapılmaktadır. Ve bu kontrolü gönderici taraf yapmaktadır. Gönderici taraf ağı (iletim ortamını) ne kadar yükleyebilirim kontrolü, için tıkanıklık kontrolü yapmaktadır. TCP her bir bağlantı için bir yeniden iletim zamanlayıcısı kullanır. Bu değer round-trip time(RTT)  ölçümlerine dayalıdır. Her bir TCP bağlantısı bir segmentin iletimi ile ilgili segmente karşılık alınan ACK arasındaki zaman farkını ölçer. Ve burası çok önemli herhangi bir zaman diliminde yalnızca bir ölçüm vardır. Sık kullanılan bir paket analiz programı olan Wireshark programı her gönderilen ve kabulu gelen segment için RTT değerini ölçer bu yüzden Wireshark ile analiz ederken bu durumu karşılaşırsanız şaşırmayın. Fakat işletim sistemimiz bir RTT ölçümü bitmeden yeni bir RTT ölçümü yapmaz. .Bu nedenle herhangi bir zamanda yalnızca bir ölçüm vardır. Tıkanıklık kontrolünde 2 algoritma beraber kullanılmaktadır. Bir modda bir algoritma diğer moda diğer algoritma kullanılmaktadır. İlk modda Slow Start algoritması, ikinci modda ise Congestin Avoidance algoritması kullanılmaktadır. Bir istemci bir sunucu ile bağlantı kurup veri alışverişi Tcp ile başlarken, bağlantı kurulumunda istemcinin SYN bayrağının set edilip gönderildiği ve sunucunun göndermiş olduğu SYN + ACK bayrağının set edilip gönderildiği segmentler incelendiğinde Tcp başlık boyutlarının 20 byte dan büyük olduğunu görürüz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi