Görsel Programlama Dilleri

GÖRSEL PROGRAMLAMA DİLLERİ
Programı Debug Etme
Debug, çoğunlukla 8086 – 8088 mikroişlemcisi programlamada, simulasyon olarak kullanılan bir arayüz programıdır. Bilgisayarınızda, Başlat à Çalıştır bölümlerini takip ettikten sonra, “Aç” bölümüne cmd yazıp, çalıştır diyebilirsiniz. Karşınıza dos ortamında çıkan bölümde debug yazıp simulasyon ortamına geçiş yapabilirsiniz. Simulasyon programında Türkçe karakterler kullanamayacağınız gibi büyük harfler kullanmanız çalışmanızın kolaylığı açısından önerilebilir.
-T komutu ile yazmış olduğunuz programı satır satır çalıştırabilirsiniz.
-G xxx yyy, x bölümüne programınızın ramdeki başlangıç adresi y bölümüne programınızın bitiş adresini yazarak, programınızı baştan belirttiğiniz adrese kadar çalıştırabilir, satır komutları tek tek çalıştırmak zorunda kalmazsınız.
-A komutu ile program yazmaya başlayabilirsiniz.
-R komutu ile registerların içeriğini ve bir sonraki komut satırında çalıştırılacak olan komut önceden görebilirsiniz.
Değiştirmek istediğiniz register’ın içeriğini –R komutunun yanına yazıp Enter girişi yaparak yeni bilgi girişi satırına ulaşabilir, istediğiniz bilgiyi girdikten sonra tekrar Enter giriş yaparak, yeni bilgiyi register’a yükleyebilirsiniz.
-E komutu ile istediğiniz Ram adresine maksimum 16 bitlik veri girişi yapabilirsiniz.

Dinamik Nesne Diziler
Şimdiye kadar gördüğümüz klasik dizilerin programlama tekniklerine getirdikleri kolaylıkların dışında bir takım kısıtlamaları da vardır. Bu kısıtlamaların en başında da dizilerin boyutları gelmektedir. Bir dizinin boyutu, dizi tanımlanırken belirlenir ve programın akışı esnasında genişletilip daraltılamazdı. Bir diğer kısıtlama da; örneğin, programın başlangıcında 250 elemanlı bir dizi tanımladık ve bunun yalnızca 120’sini kullandık, geriye kalan 130 elemanlık bellek alanı ise boşu boşuna bellekte yer kaplamış olur. İşte dizilerde sıkça karşılaşılan bu kısıtlamalar Arraylist sınıfı ile çözümlenir. Arraylist büyüklüğü, dinamik olarak artıp azalabilen nesne referanslarından oluşan değişken uzunlukta bir dizidir. ArrayList yapısının, bu dinamik boyut dışında bizlere sunduğu bir diğer avantaj da bir dizi içerisinde saklanacak olan verilerin tür sınırlamasını ortadan kaldırmasıdır. Örneğin bir dizi içerisinde hem int türünden veriler, hem string türünden veriler, hem char türünden veriler hem de bool türünden veriler saklamak mümkündür. Bu şekilde bir dizi içerisinde farklı veri tiplerinde değerler yer alıyorsa bu verilere erişmek için, foreach döngüsü içerisinde object olarak tanımlayarak kullanılmalıdır.

Veri Tabanına Giriş
Veri tabanları birbirleriyle ilişkili bilgilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veri tabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan “dosya –işlem sistemine” alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlarımızdaki kişi rehberi günlük hayatımızda çok basit bir şekilde kullandığımız veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yöntem sistemleri de veri tabanı kullanımına örnektir. Veri tabanları sayesinde bilgilere ulaşır ve onları düzenleyebiliriz. Veri tabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veri tabanları da bulunmaktadır. Akademik veri tabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veri tabanları, veri tabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlerde; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.


Görsel Programlama Dilleri
C#
.Net’in Artıları
·         Microsoft işletim sistemlerinde çalışacak uygulamaları çok kolay ve hızlı bir şekilde hazırlamaya izin veriyor.
·         Geniş bileşen kütüphanesi, modern programcıların sık kullandığı işlerin neredeyse hepsi için hazır projeler ve sınıflar içeriyor.
·         Geliştirmeye dair bütün işlemler ve geliştirmeler, tek bir ekranda yapılabiliyor.
·         Bulunduğu kulvarda koşan en yakın Java ile kıyaslandığında daha hızlı çalışıyor.
·         Programcılara dilden bağımsız bir geliştirme ortamı sunuyor.
·         Web, Web Servisleri, Wap, mobil cihazlar, masaüstü gibi farklı türdeki uygulamalar çok benzer şekiller de kolayca geliştirilebiliyor.
.Net’in Eksileri
·         Java’dan daha hızlı çalışmasına rağmen, sadece Microsoft işletim sistemlerin de çalışıyor.
·         Ortaya çıkarılan uygulamalar MFC özelliği taşımadığı sürece çalıştırılacakları bilgisayar da .Net Runtime’ın kurulu olmasına ihtiyaç duyuyor.
·         Uygulamaların hızlı çalışıyor olsa da, geliştirme ortamı olan Visual Studio .Net’in güçlü bir bilgisayar üzerinde kurulması gerekiyor.
Java
Java’nın Artıları
·         Java ile yazılan bir uygulama, herhangi bir işletim sistemi üzerinde çalışabilmektedir.
·         Dünyada ki en büyük yazılım firmaları tarafından desteklenmekte ve kullanılmaktadır.
·         Büyük firmalar, kurumsal uygulamaların dışa açılan kapıları olan konnektörleri ve API’leri genelde java ortamında sunmaktadır.
·         EJB gibi dünyaca desteklenen standartlara sahiptir.
·         Sun’ın sitesinden Java Development Kit’i indirdikten sonra, kod yazmaya ve uygulama geliştirmeye herhangi bir editör ile hemen başlayabilirsiniz.
Java’nın Eksileri
·         Java her işletim sistemin de çalışabilmesinin bedelini performans olarak ödüyor. Java uygulamaları, rakiplerine göre nispeten yavaş çalışmaktadır.
·         Java uygulamaları, JVM kurulu olmayan bilgisayar da çalışmamaktadır.
·         Java ile geliştirilen uygulamalar, çıktı olarak yürütlebilir. EXE dosyaları değil, çalıştırılacağı bilgisayar da yorumlanmayı bekleyen .JAR dosyaları üretmektedir.
Delphi
Delphi’nin Artıları
·         Delphi, rakiplerine kıyasla çok daha geniş bir bileşen kütüphanesi sunmaktadır.
·         Delphi hem çok güçlü, hem de kullanımı kolay bir dildir.
·         Delphi ile yazılan programlar, Windows yüklü makineler de herhangi bir platformun yüklenmesine ihtiyaç duymadan çalışmaktadır.
Delphi’nin Eksileri
·         Delphi ile yazılan programların boyutları, genelde rakiplerine kıyasla daha büyük olmaktadır.
·         Borland tarafından yeni geliştirilen kylix’i bırakacak Deilphi uygulamaları sadece Windows platformunda çalışmaktadır.
Visual Basic 6.0
Visual Basic 6.0’ın Artıları
·         Visual Basic, öğrenilmesi en kolay dillerden biridir.
·         Yeni çıkan teknolojilere rağmen hala kullanılmaktadır.
·         Birçok Scripting diline temel teşkil etmektedir.
·         Visual Basic uygulamaları, bir platformun yüklenmiş olmasına ihtiyaç duymaksızın bir Windows makinasında çalışabilir.
Visual Basic 6.0’ın Eksileri
·         Visual Basic ile yazılan programların küçük olsa da, ihtiyaç duyduğu standart kütüphaneler eklendiğin de genel de ortaya büyük bir paket çıkmaktadır.
·         Visual Basic, bileşen kütüphanesi yönünden oldukça zayıftır. Programcılar, Microsoft’un geliştirdiği standartların dışında bir iş yapmak istediklerin de kendi bileşenlerini yazmak veya ek bileşenlere para vermek zorundadır.
·         Visual Basic uygulamaları, sadece Windows platformunda çalışmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi