Simülasyon Ve Modelleme

SİMÜLASYON ve MODELLEME

Simülasyon ve Modelleme
Simülasyon, gerçek bir sistemin modelini tasarlama süreci ve sistemin davranışını anlamak veya değişik stratejileri değerlendirmek amacı ile geliştirilen bu model üzerinde denemeler yapmaktır. Bir başka tanıma göre simülâsyon, gerçek bir prosesin veya sistemin zamana bağlı olarak modelini tanımlayan matematiksel bir modeldir. Simülasyon ister elle, isterse bilgisayar ile yapılsın, bir sistemin yapay kayıtlarının oluşturulması ve gerçek sistemin işletim karakteristikleriyle ilgili sonuçlarının elde edilmesinde bu yapay kayıtın incelenmesini kapsamaktadır. Simülasyon, teorik ya da gerçek fiziksel bir sisteme ait neden-sonuç ilişkilerinin bir bilgisayar modeline yansıtılmasıyla, değişik koşullar altında gerçek sisteme ait davranışların bilgisayar modelinde izlenmesini sağlayan bir modelleme tekniğidir. Simülasyon, gerçek hayattaki olayların bilgisayar ortamına aktarılması işlemidir. Sanal ortamlar sağlayan yazılımlardır. Bir sistemin simülâsyonu, bu sistemi temsil edebilecek bir model oluşturma işlemidir. Simülasyonlar, genel tasarım formları içinde metin, test, canlandırma, seslendirme, alıştırma-uygulama gibi pek çok tasarım seçeneğinin uygulanmasına olanak tanırlar. Yaparak, yaşayarak öğrenmeyi sağlarlar. Eğitimsel simülâsyon, bir olay veya aktivitenin etkileşim sonucu öğrenilmesini sağlayan modellemedir. Simülasyon; önerilen veya gerçek dinamik bir sistemin modellenmesi ve zaman içindeki davranışın gözlenmesi işlemidir. Bir simülâsyon çalışması, herhangi bir sistemin davranışının incelenmesi ve farklı parametrelerin çalışma durumuna etkilerinin araştırılması amacı ile yapılır. Simülasyon çalışmalarında uygulanan iki adım; model tasarımı ve deneylerdir. Model tasarımı sistemin tüm önemli durumlarını temsil eden bir modelin kurulmasıdır. Geçerli bir model kurulduktan sonra deneyler kısmı baslar. Simülasyon genellikle mevcut olmayan veya pahalı ve zor gerçekleştirilebilecek sistemlerin denenmesine imkân sağlar.


Rassal Sayı Üretimi
Rassal Sayı(RS), bir sayının elemanları belli olan bir dizi veya bir küme içinde bulunan elemanların istatiksel olarak düzgün bir şekilde dağılım göstererek ve geçmiş seçimlerden gelecek yeni seçimlerin tahmin edilemeyecek şekilde, seçilen sayıdır. Yapılan çalışmalar sonucunda gerçek rassallık sadece doğada gerçekleşen fiziksel olayların sonucu elde edilebildiği görülmüştür. Bu fiziksel olaylara örnek vermek gerekirse yarı iletken çiplerin termal gürültüleri, güneş gibi radyoaktif kaynaklar ya da gün içinde değişen sıcaklığın sayısal olarak gösterimindeki çok küçük değişmelerdir.


Kuyruk Modelleri
Kuyruk sistemleri üretimde atölye çevresi kuyruk şebekelerinin karmaşık bir ilişkisi olarak düşünülebilir. Bir iş merkezinde tamamlanan işler, bir sonraki iş merkezinde işlenebilmek için kuyruğa girerler. Bir atölye çizelgeleme işlemi dinamik bir problemdir. Akış organları ve diğer performans ölçütleri kuyruk teorisinden yararlanılarak bulunabilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi