Bulut Bilişim

BULUT BİLİŞİM
Bulut Bilişim
Depolanan bilgilerin ve verilerin internet ortamında saklanması işlemine verilen isim olan Bulut Bilişimi, bize daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, maliyet tasarrufu yapabilme gibi olanaklar tanımaktadır. İş gücünden ve zamandan tasarruf etmeyi sağlayan ve verilerin güvende olmasına olanak sunan bulut ile büyük şirketler için veri depolama işlemi daha kolay hale geliyor.

Bulut Bilişimin Faydaları Nelerdir?
·         Maliyetleri düşürür.
·         Altyapı karmaşasını ortadan kaldırır.
·         Çalışma alanını genişletir.
·         Verileri korur.
·         İstenilen zamanda bilgiye ulaşma imkanı verir.

Şirketlerin CRM, ofis yazılımları, veri saklama, veri tabanı paylaşımı hatta işlemci gücü ihtiyacı duyan yazılımlarına destek gibi güncel hizmetlerden faydalanmak için kullandıkları bulut bilişim günlük hayatımızda da yerini almakta. E-posta hizmetleri sunan G-mail, Hotmail gibi sistemler de bulut bilişimden faydalanıyorlar. Bu nedenle abonelik kurarak bu teknolojiyi her alanda kullanıyoruz.

Bulut Bilişimin İş Dünyası İçin Önemi
Bulut teknolojisinin büyük bir gelişme gösterdiği günümüzde, sizlerin de muhtemelen bir yerlerde karşılaştığı "Openstack" kavramının tam olarak ne olduğunu ve olmadığınız açıklamaya çalışacağım.
Hosting konusunda sağlam bir yeri olan Rackspace firması ile NASA tarafından geliştirilen Openstack, en kısa ifadeyle, bulut bilişim alt yapısı olarak kullanılan ve açık kaynak esaslı olan bir platform. İki kurumun ortak bir çalışması olarak ortaya çıkan bu proje, aralarında en büyük teknoloji firmalarının da bulunduğu 150'den fazla firmanın katılımıyla gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor.
OpenStack, Apache lisansı ile sunulan açık kaynak ve özgür bir yazılım. Aynı zamanda sistem, hesaplama, depolama ve görüntü servisleri olmak üzere üç alt bileşenden oluşuyor. Bu özellikleri sayesinde özel bulut kullanmak isteyen şirketler için açık bir platform sunuyor.
 
Bulut Bilişimin Hizmet Modelleri
Bir metafor olduğu 90’lı yıllardan bu yana bulut hizmetlerinin gelişimi hızla devam ediyor. Günümüzde bulut bilişim hizmetlerinin servis hedefine ve hizmetin verildiği katmana uygun olarak üç temel kategorisi bulunuyor:
1.IaaS  (Altyapı hizmeti / Infrastructure as a Service)
2.PaaS (Platform hizmeti / Platform as a Service)
3.SaaS (Yazılım hizmeti / Software as a Service)
IaaS
En temel bulut hizmeti olan IaaS, geliştiricilerin ve diğer bulut modellerinin faydalanması amacıyla sanal sunucuların, işlem, depolama ve bant genişliklerini sunar. Cluster (küme) mimarilerinin en etkin örneklerini sergileyen bu hizmet modeli, yüksek ulaşılabilirlik oranı ve yedeklilik vadeder. Sistem yöneticisinin platformudur.



PaaS
İşletim sistemi, veri tabanı, programlama platformu, runtime hizmetleri sunan bu hizmet Iaas gibi SaaS hizmeti hazırlama sürecinin bir parçası olarak geliştiricilere hizmet vermektedir. Geliştiricinin yazdığı programın çalışması için tüm komplike ortamı sunar.

SaaS
Son kullanıcı platformudur. Yazılım bu platformda kullanıcıya sunulur. Kullanmak için ekstra işlemlere, maliyete ve konfigürasyona ihtiyaç yoktur. Hazır ve her yerden ulaşılabilirdir. Veri güvenliği ve süreklilik sunar.

Bulut Bilişimin Dağıtım Modelleri

Bir bulut dağıtım modeli öncelikle mülkiyet, boyut ve erişim ile ayrılan özel bir bulut ortamını temsil eder.
Bilinen dört bulut dağıtım modeli:
·         Genel Bulut
·         Topluluk Bulutu
·         Özel Bulut
·         Hibrit (Melez) Bulut


Genel Bulut
Bir genel bulut 3.parti bulut sağlayıcıların mülkiyetinde olup genel olarak ulaşılabilen bulut ortamıdır. Genel buluttaki BT kaynakları önceden tanımlanmış bulut dağıtım modelleri üzerinden sağlanır ve genellikle bulut müşterilerine bir fiyat veya reklam gibi diğer ticari gelir modelleri üzerinden sunulur.
Bulut sağlayıcısı genel bulut ortamının ve sağladığı BT kaynaklarının süre gelen bakım ve oluşturulmasından sorumludur. Sonraki bölümlerde genel buluta ve sunulan BT kaynaklarını kullanan müşteriler ile sağlayıcılar arasındaki ilişkiye değinilecektir.

Topluluk Bulutu
Bir topluluk bulutu, bulut müşterilerinden oluşan özel bir topluluğun erişimi için sınırlandırılmış olması dışında genel buluta benzer özellikler taşımaktadır. Topluluk bulutu bir topluluğun sahip olduğu veya 3.parti bulut sağlayıcının mülkiyetinde olup belirli bir topluluğa servis sunan genel bulut olarak tarif edilebilir. Topluluğun bulut müşterisi genel olarak topluluk bulutunun geliştirilmesi ve tanımlamasının yapılmasından sorumludur. Topluluktaki üyelik bulutun tüm BT kaynaklarına erişimi ve mutlak kontrolü garantilemez. Topluluk dışındaki taraflar topluluk izin vermediği müddetçe erişim sağlayamaz.

Özel Bulut
Bir özel bulut tek bir organizasyonun mülkiyetindedir. Özel bulutlar organizasyonların bulut bilişim teknolojisini yani merkezi BT kaynaklarının organizasyonların farklı bölüm, lokasyon veya departmanları tarafından kullanılabilmesini sağlar. Bir özel bulut kontrol altında bir ortam olarak oluşturulduğunda ortaya Riskler yazımızda bahsi geçen problemler ortaya çıkabilir. Bir özel bulut’ un kullanımı organizasyonun tanımlanmış ve kullanımda olan örgütsel sınırlarını değiştirebilir. Bir özel bulut ortamının gerçek yönetimi iç veya dış kaynaklı personel tarafından yapılabilir. Organizasyon içindeki bir bulut servisi tüketicisi, bir VPN üzerinden organizasyonun özel bulutunda bulunan bir bulut servisine ulaşabilir. Bir özel bulut ile organizasyon hem bir bulut sağlayıcı hem de bir bulut tüketicisi haline gelir. Bu roller birbirinden;

·         Organizasyonun farklı bir bölümü tipik olarak bulutun sahipliğini üstlenerek bir bulut sağlayıcı rolü üstlenmesiyle,
·         Özel buluta erişim gereksinimi olan bölümlerin ise bulut tüketicisi rolüne sahip olmasıyla, ayrılır.

Şirket içi ve bulut tabanlı terimlerinin bir özel bulut bağlamında doğru kullanılması önemlidir. Özel bulut organizasyonun içinde konumlandırılıyor olsa bile, BT kaynakları bulut tüketicileri tarafından uzaktan erişim ile kullanıldığı müddetçe bulut tabanlı olarak adlandırılır. Şayet BT kaynakları bulut tüketicisi olan organizasyonun bölümleri tarafından özel bulutun dışında barındırılıyor ise bulut tabanlı BT kaynakları ile olan ilişkileri uyarınca şirket içi olarak tanımlanır.

Hibrit (Melez) Bulut
Bir hibrit bulut iki veya daha fazla farklı bulut dağıtım modeline sahip bulut ortamıdır. Örneğin, bir bulut tüketicisi hassas verilerini özel bulut içinde bulunan bulut servislerinde işlerken, daha az hassasiyete sahip bulut servisleri için genel bulut kullanımını tercih edebilir.
Hibrit dağıtım mimarisi, özel ve genel bulut sağlayıcılarından oluşan bulut ortamlarındaki olası eşitsizlik ve yönetim sorumlulukları dağılımı sebebiyle, oluşturma ve sürdürülebilirlik adına karmaşık ve zorlu bir yapıya sahip olabilir.

Bulut Bilişimin Avantajları
Düşük donanımlı maliyetler sayesinde istediğiniz alanda gelişebilir ve çok az bir miktar ödeme yaparsınız. Bununda bir farklı olarak da Bulut Sunucu sisteminde bu daha avantajlı oluyor. Depolama hacmi fazla olan harici disklere sahip oluyorsunuz normalinden az ödemiş oluyorsunuz. Bu sayede farklı donanımları almanızı kolaylaştırır. Yüksek performansla yapacağınız işleri hızlı sistemler ile biran önce bitirme imkânı ve KLASİK programa takılı kalmadan. Otomatik olması güncelleme, kendini kontrol etme gibi konularda otomatik olarak kendini düzenler. Bulut bilişim teknolojisi sayesinde hiçbir güncellemeye gerek kalmadan kiralansa da, satın alınsa da bir defa sabit ücret verilerek otomatik işlem yapar. Sunucular sayesinde mevcut elinizde bulunan donanımları %100 performanslarla kullanabilirsiniz. Sunucular gerekli ihtiyaçlar doğrultusunda seçilmelidir. Satın aldığınız hizmetlerin kapasitesi zaman içerisinde ihtiyaçlar doğrultusunda arttırılabilir. Günümüzde teknolojideki gelişmeler sayesinde sanal sunucular uygun fiyatlarda sunulmaktadır. Normal sunuculardan yararlanarak yapacağınız birçok işler sanal sunucu tarafından da yapılabilir. Tercih edilecek olan bu sunucular ihtiyaçlar doğrultusunda doğru ve hızlı hizmet sağlayacaktır.

Bulut Bilişim Kullanım Alanları
Bulut bilişim veya işlevsel anlamıyla çevrim içi bilgi dağıtımı; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel isimdir. BB bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak İnternet’ten) üzerinden kullanılmasıdır. Kurumsal alanda Bulut Bilişim Hizmetlerinin kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bu alanda faaliyet gösteren sağlayıcıları üç temel modele göre hizmetlerini sunarlar: Altyapı hizmeti (IaaS), Yazılım hizmeti (SaaS), Platform hizmeti (PaaS) . Altyapı hizmeti (IaaS) en temelidir ve her yükselen model bulut hizmeti alan kuruluşlara daha az iş yükü sağlar.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi