Dosya Yapıları

DOSYA YAPILARI

Sıralı Erişimli Dosya Organizasyonu
Bilgisayar bilimlerinde sıralı erişim, bir grup veri elemanına önceden belirlenen bir sıra izlenerek birbiri ardı sıra ulaşılması anlamına gelir. Bu erişim bazen veriye ulaşmak için tek yoldur. Bazen ise olası seçeneklerden sadece bir tanesidir. Örneğin, bir veri dizisi üzerinde basit işlemler yapmak istendiğinde veri yapılarında sıralı erişim uygulaması şöyle olur: Verilere önceden belirlenmiş özel bir sıralama üzerinden ardışık olarak ulaşılır. Bunun veri yapılarında en bilinen örneği bağlı listelerdir. Sıralı erişimle işlem gören bir liste üzerindeki sıralama Q(k) kadar bir işletim zamanına sahiptir. Burada k, dizindir. Hızlı sıralama ve ikili arama gibi algoritmalar sıralı erişimle kötü çalışırlar. Öyle ki, daha basit algoritmalar kadar bile etkili değillerdir. Bu tarz algoritmalar sadece rastgele erişim kullanılan veri yapıları için etkindirler. Öte yandan, birleştirme sıralaması gibi tamamen sıralama yapmayan algoritmalar sıralı erişime uygundurlar. Çünkü bu algoritma veri dizisini tamamen sıralamaz, sadece sıralı iki diziyi birleştirir. Böylece gereksiz zaman harcanmamış olur.

Hashing Fonksiyonları
Hash fonksiyonları, veri tabanında genellikle tabloda aranan bir veriyi hızlı bir şekilde bulmak veya veri karşılaştırma işlemlerini hızlandırmak, büyük bir dosyada aynı veya benzer kayıtları tespit etmek, DNA dizisinde benzer dizilimleri bulmak vb. işlemler için kullanılır. Hash fonksiyonu, değişken uzunluklu veri kümelerini, sabit uzunluklu veri kümelerine haritalayan algoritma veya alt programdır. Örneğin, bir kişinin ismi değişken uzunlukta ise, tekil tam sayı olarak hash 'lenebilir. Hash fonksiyonlarından geri dönen değerlere, hash değerleri, hash kodları, hash toplamları, kontrol toplamları veya basit olarak hash 'ler olarak isimlendirilir.

Binary Tree
Biz birden fazla kendinden referanslı alanla düğümleri içeren yapısı ile bağlantılı veri yapıları kavramını genişletmek. Bir ikili ağaç her bir düğüm, bir "sol" referansı, bir "sağ" referansı ve bir veri öğesi içeren düğümler, yapılmıştır. Ağacındaki en üstteki düğüm kök denir. Ağaçta (bir kök hariç) her düğüm tam bir başka düğümden yönlendirilmiş bir kenar ile bağlanmıştır. Bu düğüm, ana olarak adlandırılır. Öte yandan, her düğüm keyfi sayıda denilen çocuklara bağlanabilir. Hiçbir çocuklu Düğümler yaprakları veya harici düğümleri denir. Yaprakları olmayan Düğümler iç düğümleri denir. Aynı ebeveyni ile Düğümler kardeşler olarak adlandırılır. Daha ağaç terminoloji:
  • Bir düğüm derinliği düğümüne kökünden kenarların sayısıdır.
  • Bir düğüm yüksekliği en derin yaprak düğümünden kenarların sayısıdır.
  • Bir ağacın yüksekliği kökünün bir yüksekliğidir.
  • Tam ikili her düğüm tam sıfır veya iki çocuğu var olduğu bir ikili ağaç tree is.
  • Tam bir ikili ağaç tamamen soldan sağa doldurulur alt düzeyde, olası istisna ile dolu bir ikili ağaç vardır.

AVL TREE
Her şeyden önce bir AVL ağacı, anahtarları standart gereksinimleri karşılayan bir İkili Arama Ağacı’ dır. Herhangi bir ağaç düğümünün bir anahtarı verilen düğümün sol alt ağacındaki anahtardan daha fazla değildir. Bu düğümün sağ alt ağacında. Bu, bir AVL ağacında gerekli anahtarı bulmak için standart bir algoritma kullanabileceğimiz anlamına gelir. Kolaylık sağlamak için, bir ağacın içindeki tüm anahtarların tam sayı ve tekrar edilmediğini düşünürüz. AVL ağaçları, denge açısından olduğu gibi, herhangi bir ağaç düğümünde sağ alt ağaç yüksekliğinin sol alt ağaç yüksekliğinden farklı olmaması nedeniyle farklıdır. Bu özellik, ağacın yüksekliğinin düğüm sayısına göre logaritmik olarak bağımlı olduğu kanıtlanmıştır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi