Semantik WEB

SEMANTİK WEB (Seçmeli)
Semantik Web Nedir?
Semantik Web, içeriklerinin sadece doğal dillerde değil, aynı zamanda ilgili yazılımlar tarafından anlaşılabilir, yorumlanabilir ve kullanılabilir bir biçimde ifade edilebileceği, böylece bu yazılımların veriyi kolayca bulmasını, paylaşmasını ve bilgiyi birleştirmesini sağlamayı amaçlayan, gelişen bir internet eklentisidir. Semantik web temelde, bir felsefe, bir takım tasarım prensipleri, işbirliği yapan çalışma grupları ve yardımcı teknolojilerden oluşur. Semantik web’ in bazı kısımları henüz geliştirilmemiş veya gerçekleştirilmemiş fakat gelecekte yapılması umulan öngörüler olarak ifade edilir. Semantik web, yapay zekâ olmamakla beraber yapay zekâ teknolojileri kullanabilen bir teknolojidir. Semantik web yeni ve ayrı bir web olmayıp, bilgilere iyi tanımlanmış anlamların verildiği, bilgisayarların ve insanların birlikte çalışmalarını imkân veren bugünkü web’ in bir uzantısıdır.

Ontoloji (OWL) Nedir?
Web Ontoloji Dili, ontolojileri tanımlamak ve çeşitlemek için kullanılan bir dildir. Bir ontoloji, ilgili özellikler ve örnekleri ile birlikte sınıfların açıklamalarını içerebilir. OWL, bilginin içeriğini sadece insanlara gösteren değil, bunun yanında işleyen uygulamalar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. OWL, XML, RDF  and RDF Schema (RDF-S) tarafından desteklenen ağ içeriğinin makinalar tarafından daha iyi yorumlanabilmesini, biçimsel bir semantik ile birlikte ek sözcük kümeleri sunarak kolaylaştırır. OWL, OIL ve DAML+OIL gibi eski dilleri temel alır ve şu anda W3C tavsiyesidir.
OWL, Anlamsal ağ' ın gelecekteki uygulamaları için temel teknolojilerden biridir. Sayıca çok ve çeşitli alanlardaki uygulamalarda önemli bir rol oynamaktadır ve araştırmalarını araçlara, uslamlama tekniklerine, biçimsel temellere ve dil eklentilerine odaklamıştır.
OWL, anlamsal ağ bilgisinin işlenebilmesi için genel bir yol sağlamak üzere tasarlanmıştır. OWL, XML, RDF ve RDF-S tarafından sağlanan anlamların açıklanmasını sağlayan imkânları kolaylaştırmak için geliştirilmiştir. Bu nedenle, makinalar tarafından çevrilip kullanılabilir ağ içeriğini gösterebilme yeteneği sayesinde, bu ağ dillerinin evrimsel devamı gibi düşünülebilir. OWL, XML tabanlı olduğu için, OWL bilgisi kolayca farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlar ve farklı programlama dilleri arasında alınıp verilebilir. Dil, bilgisayarlar tarafından okunmak üzere tasarlandığından ve insanların okuyabilmesi çok fazla göz önünde bulundurulmadığından, araç meselesi olarak düşünülebilir. OWL, değer yönetimi çerçevesi, büyük ölçekli entegrasyon ve ağ üzerinde veri paylaşımı için standart yaratmada kullanılmaktadır.

Ontoloji Dilleri
OWL üç alt dile sahiptir(bazen tür olarak da anılabilirler): OWL Lite, OWL DL ve OWL Full. Gittikçe artan açıklayıcılıkta olan bu üç dil, belirli uygulama toplulukları ve kullanıcılar tarafından kullanılmak üzere özel olarak dizayn edilmiştir.
·         OWL Lite, sınıflandırma hiyerarşisi ve basit kısıtlama ihtiyaçları duyan kullanıcılar destekler.
·         OWL DL
·         OWL Full
Bu dillerin tamamı, daha basit yapıdaki atalarının devamı niteliğindedir. Aşağıdaki ilişkiler geçerlidir, tersleri geçerli değildir.
·         Her kurallara uygun OWL Lite ontolojisi, kurallara uygun bir OWL DL ontolojisidir.
·         Her kurallara uygun OWL DL ontolojisi, kurallara uygun bir OWL Full ontolojisidir.
·         Her geçerli OWL Lite çıkarımı, geçerli bir OWL DL çıkarımıdır.
·         Her geçerli OWL DL çıkarımı, geçerli bir OWL Full çıkarımıdır.

XML
Genişletilebilir İşaretleme Dili, kısaca XML, hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretleme dilidir.W3C tarafından tanımlanmış bir standarttır. Bu özelliği ile veri saklamanın yanında farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmaya yarayan bir ara format görevi de görür. SGML’ in basitleştirilmiş bir alt kümesidir.
Semantik Web Uygulama Alanları
·         Yazılım ajanı tabanlı dağıtık işlem uygulamaları
·         Anlam tabanlı web arama makineleri
·         Anlam tabanlı sayısal kütüphaneler
·         Ontoloji destekli kurumsal bilgi yönetimi
·         Otomatik web servisi keşfi, aktivite edilmesi, karşılıklı işleyebilirliği ve izlenebilirliği



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi