Multimedya Sistemleri

MULTİMEDYA SİSTEMLERİ
Multimedya
Temel bilgisayar verilerinin yanı sıra grafik, ses, resim, video, animasyon, yazı, kağıt üstünde bulunan dokümanlar gibi farklı etkiye ve işlevlere sahip bilgi içeren unsurlar bilgisayar ortamında veri haline dönüştürülerek işlenmektedir. Kullanıcıların erişimini sağlamak üzere yazılımlar yardımıyla elektronik imgeler ve dijital bilgi kayıtları sentezlenerek kişilerin bilgiyle etkileşimini sağlayacak multimedya hazırlanmaktadır. Multimedya metin, ses, animasyon, video, grafik, film, fotoğraf, resim, bilgisayar programları gibi dijital medya unsurlarından ikisinin veya daha fazlasının doküman-belge kapsamında birleştirilmesine, yönetimine ve bir bütün halinde sunumuna verilen isim olarak tanımlanmaktadır. Multimedya dokümanı CD-ROM gibi sabit, World Wide Web sayfaları gibi değişken veya Internet bağlantısının kurulup çeşitli CD-ROM'lara ulaşılmasıyla hem sabit, hem de değişken olmaktadır. En önemli özelliği etkileşimli olmasıdır. Kullanıcı bütün medya unsurlarını kontrolü altında tutarak hızı, yeri ve zamanı kendisi seçmektedir. Kişiye özel bir ortam sunmaktadır. Başkalarını rahatsız etmeden bir kez eğitim harcaması sayesinde, kişiler istedikleri kadar eğitim alabilirler. Konu derinlemesine öğrenilene kadar, eğitim tekrar edilebilir. Etkileşimli öğrenme ortamları sağlanırken, istenildiğinde alınan eğitim kontrol edilebilmektedir. Bilgi merkezlerinde, ne kadar çok kişi multimedya ürünü kullanıyorsa, maliyet o kadar çok düşmektedir.

Ses Sıkıştırma
Ses sıkıştırmasından bahsetmeden önce sesin kodlama biçimlerine değinmek gerekir. Ses kodlama yöntemleri, ses dalgası kodlaması ve konuşma kodlaması olarak iki grupta incelenir. Ses dalgası kodlamasında ses dalgaları belirli aralıklar ile örneklenerek sayısal hale getirilip kodlanırken, konuşma kodlamasında ise konuşmanın analizine dayalı bir model oluşturularak, bu model üzerinden parametreler üretilmesi ile kodlama yapılır. Konuşma kodlaması, ses dalgası kodlamasına göre daha yüksek oranda sıkıştırma sağlar. Ama konuşma kodlaması ile müzik gibi farklı yapıya sahip ses verileri sıkıştırıldığında çok düşük kalitede sonuç elde edilir. Ses dalgası kodlaması ise her türde sesi kaliteli bir şekilde sıkıştırabilir. Tezin bu bölümünde, audio türü seslerin sıkıştırılmasında tek alternatif olan ses dalgası kodlamasına dayalı sıkıştırma yöntemleri ele alınacaktır.

Görüntü Sıkıştırma
Görüntü sıkıştırma, kayıpsız ve kayıplı olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Kayıpsız sıkıştırma genellikle pikseller arası korelasyonun düşük olduğu şekil gibi görüntülerde, kayıplı sıkıştırma ise fotoğraf görüntüleri gibi karmaşık ve yüksek korelasyona sahip görüntülerde kullanılır.

Mobil Çoklu Ortam Uygulamaları
Çoklu ortam (multimedya), bir içeriğin ses, görüntü, grafik, animasyon, müzik gibi çeşitli formlarda sunulmasıdır. Genellikle eğlence sektörüne hizmet veren çoklu ortam ürünleri zamanla birçok alana yayılmıştır. Eğitimde kullanılan çoklu ortamlar öğretenin etkililiğini ve verimliliğini arttırdığı gibi öğrenenin de bilgiyi daha kolay ve kalıcı şekilde erişmesini sağlayabilmektedir. Aynı anda birden fazla duyu organına hitap eden çoklu ortam araçlarının eğitim ve öğretimde kullanılmasının; aktif öğrenme, öğrenimi eğlenceli hale getirme, bireysel öğrenme, işbirliği, motivasyon, iletişim becerileri kazandırma, birden fazla duyuya hitap etme, yapıcılık, pekiştireç verme, kontrol, esneklik gibi getirileri vardır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi