Bilgisayar Mühendisliği Uygulamaları

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI

Literatür Taraması
Literatür taraması yazıları günümüzde bilimsel alanlarda oldukça talep görüyor. Çünkü literatür incelemeleri araştırmalara fon sağlanması ve araştırma önerilerinin kabulünde önemli rol oynar. Bir inceleme yazısının amacı, yayınlanan bir araştırmayı sınıflandırarak, bir önceki araştırmalar ile karşılaştırarak detaylıca analiz etmektir. Böylece araştırmalara daha geniş bir açıdan bakılmasını sağlar. Ancak tabii ki verim alınabilmesi için bu işin adabınca yapılması lazımdır. Şimdi bilimsel bir inceleme yaparken dikkat etmeniz gereken noktalara beraber bakalım:

·         Öncelikle bir konu belirleyin
·         Tekrar tekrar araştırın
·         Okurken notlar alın
·         Tutarlı ve anlaşılır olun
·         Mantıksal bir yapı oluşturun
·         Geri bildirimlerden yararlanın


Yazılım Entegrasyonu
Yazılım entegrasyonu Entegrasyon hizmeti ile farklı platformlarda çalışan programların güvenilir bir alt yapı ile tek ya da çift yönlü data akışı ile etkileşimli olarak çalışmasının sağlanmasıdır. Bu konuda bir makinadaki üretim çıktılarının ERP, yada CRM yazılımına aktarılması ile sistemin entegre çalışması düşünülebilir. Yazılım entegrasyonu çalışma hayatından çok büyük kolaylıklar sağlayan bir çalışmadır. Tamamen birbirinden farklı iki platformun iletişim kurması çok büyük kolaylık anlamına gelir. Bir e-ticaret sitesinin muhasebe programı ile entegre çalışmasının sağlanması hem müşterilere sunulan hizmetin kalitesinin artmasına hem de firma içinde iş akışının daha kontrol altına alınabilmesine olanak sağlar. Ancak tüm kolaylıklara ulaşırken sistemlerin birbiriyle iletişim kurması izinsiz olarak 3.kişilerinde sisteme müdahil olması gibi istenmeyen durumların oluşmasına da sebep olabilir. Bu nedenle yazılım entegrasyonu yapılırken hangi dataların hangi şekillerle erişime açıldığına ve en önemlisi yetkisiz erişime nasıl engel olunacağı gibi konulara dikkat edilmesi ve güvenlik önlemlerinin bu doğrultuda geliştirilmesi çok önemlidir.

Donanım Entegrasyonu
SeeTec Cayuga üreticiden bağımsızdır, 1.000'den fazla kamera modeli ve yaklaşık 40 üretici tarafından desteklenir. Mümkün olduğunca derin bir entegrasyonu içeren ve kamera üzerindeki hareket algılama, sanal kameralar veya çoklu akış gibi fonksiyonların desteklendiği bir yaklaşımı uyguluyoruz. Ek olarak başka birçok kamera modeli, ONVIF Standardı üzerinden bağlanabilir. Analog kameralar ve sistemler video sunucusu üzerinden entegre edilir ve bu şekilde kullanılmaya devam edilebilir. G/Ç modülleri üzerinden kontrol sinyalleri gönderilebilir ve alınabilir, böylece örneğin SeeTec arayüzünde tek bir tıklamayla kapılar açılabilir.

Yazılım Geliştirme
Yazılım geliştirme, bilgisayar ve türevi elektronik araçların ihtiyaçlarımıza uygun şekilde nasıl davranacaklarını belli kurallar ile onlara öğreten işlemlerdir. Her işlemin olduğu gibi yazılım geliştirmesinde belli başlı kuralları vardır. Bu kurallar iyi bir yazılım geliştirmenin nasıl olması gerektiğini ortaya koyan evrensel nitelikte kabul edilmiş kurallardır. İhtiyaç sahipleri yazılım dünyasından her ne kadar uzak olurlarsa olsunlar aslında ellerinde evrensel nitelikteki kurallar ile yazılım geliştirmelerinin yapılıp yapılmadığı sonucuna varacak gücü barındırmaktadırlar.


Yazılım geliştirme doğru belirlenmiş analizler sonucunda doğru belirlenmiş kaynakların doğru planlanmış şekilde çalışmalarıyla başarıya ulaşacak bir süreçtir. Bu süreç evrensel nitelikte Yazılım Geliştirme Süreci olarak adlandırılmaktadır. Yazılım Geliştirme Süreci, hayalin kurulmasıyla uygulama alınması arasındaki tüm süreçler olarak düşünülebilir.


Temelde,
·         Analiz
·         Çözümleme
·         Tasarım
·         Gerçekleştirim
·         Test
·         Bakım


Yazılım geliştirme sürecinin kapsamını oluşturmaktadır. Yazılım geliştirme modelleri bu süreçlerin çok daha verimli ilerlemesi açısından büyük önem taşımaktadırlar. Ancak unutulmaması gereken şey, bu modellerden firmaya uygun olanının değil projeye uygun olanının belirlenmesi gerekliliğidir. Her proje yani her hayal farklı bir model ile yaratılmalıdır.


Yazılım Geliştirme Süreç Modelleri

·         Kodla ve Düzelt
·         Çağlayan Modeli
·         V Modeli
·         Evrimsel Geliştirme
·         Prototipleme
·         Spiral Model
·         Formal Sistem Geliştirme
·         Yeniden kullanıma yönelik geliştirme
·         Artımlı Geliştirme
·         Birleşik Süreç
·         Uç Programlama


Bir yazılım projesinin başarılı olabilmesi için gerekli olan temel konularında başında yazılım geliştirme sürecindeki her elemanın eksiksiz yerine getirilmesi gerekliliğidir. Yazılım, kontrol edilebildiği sürece çok önemli bir güçtür. Onu kontrol etmeye o henüz bir hayalken başlamak son derece önemlidir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi