Mobil Programlama

MOBİL PROGRAMLAMA
İşletim Sistemleri
İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan, donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. İşletim sistemi, uygulama kodları genellikle direkt donanım tarafından yürütülmesine rağmen, girdi-çıktı, bellek atama gibi donanım fonksiyonları için uygulama programları ve bilgisayar donanımı arasında aracılık görevi yapar. İşletim sistemleri sadece bilgisayar, video oyun konsolları, cep telefonları ve web sunucularında değil; arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir. İşletim sistemleri işlevsellerinin genişliği ile değil, donanımı belli bir amaç doğrultusunda programlayabilme nitelikleriyle değerlendirilmelidir. İşletim sistemlerine örnek olarak; Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, BeOS, Android ve iOS örnek verilebilir.

Programlamaya Giriş
Programlama ya da diğer adıyla yazılımlama, bilgisayarın donanıma nasıl davranacağını anlatan, bilgisayara yön veren komutlar, kelimeler, aritmetik işlemlerdir. Diğer bir tanım verecek olursak programlama, bilgisayar programlarının yazılması, test edilmesi ve bakımının yapılması sürecine verilen isimdir. Programlama, bir programlama dilinde yapılır. Bu programlama dili Java ve C# gibi yüksek seviyede bir dil olabileceği gibi C, assembly ve bazı durumlarda makine dili de olabilir. Yazılan kaynak kodu genellikle bir derleyici ve bağlayıcı yardımıyla belirli bir sistemde çalıştırılabilir hale getirilir. Ayrıca kaynak kodu, bir yorumlayıcı yardımıyla derlemeye gerek duyulmadan satır satır çalıştırılabilir. Derleyici, yazılan programları okuyup içerisinde mantıksal veya yazınsal hatalar olup olmadığını bulan, bulduğu hataları kullanıcıya göstererek programın düzeltilmesine yardım eden, hata yoksa programı çalıştırıp sonucunu gösteren, ayrıca çeşidine göre pek çok başka özelliği barındırabilen birer platformdur. Programcılar genelde programlamayı gerçek hayata benzetirler. Bir program yazmak veya bir problemi çözmek için öncelikle komutları unutmak ve çözümü gerçek hayatta yapıyormuş gibi düşünmek gerekir onlara göre. Komutlar sadece araçtır. Programlamaya başlayanların kendi dilleriyle Merhaba Dünya yazmalarıyla başlar ve bir programlama dilini öğrenmekteki tek zorluk programlamanın ne olduğunu öğrenmektir. Bundan sonraki aşamalar ise kolayca atlatılabilir.

İşletim Sistemlerinin Analizi
Sistem analizinin özünü ve dayandığı temel kavramlar olan; sistem, sistem yaklaşımı, genel sistem kuramı ve sistem yönetimi kavramları böylece açıklandıktan sonra bir araştırma ve problem çözme yaklaşımı olan sistem analizinin yönetimindeki yeri ve öneminin açıklanması gerekir. Bilindiği gibi en genel tanımı ile yönetimi ile yönetim, örgüt amaçlarının gerçekleştirilmesi için yapılan faaliyetlerin tümüdür. Bu faaliyetlerin ağırlık merkezini ise karar verme süreci oluşturur. Çünkü hangi faaliyetlerin nerede, ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğinin bir karara dayandırılması gerekir. Bu nedenle yöneticiler aslında karar vericidirler. Bu açıdan bakıldığında örgütlerin yönetiminde sistem analizi sağlıklı kararların alınmasında ve karşılaşılan problemlerin çözümünde büyük bir yarar sağlayacaktır. Çünkü analizi, daha önce belirtildiği gibi karar vericilere amaçlarının belirlenmesinde, amaçları gerçekleştirecek olası seçeneklerin sistematik olarak toplam sistem açısından incelenmesi ve değerlendirilmesinde ve böylece izleyecekleri en uygun yolun seçiminde yardımcı olan bir araştırma ve problem çözme yaklaşımıdır. Karar sürecinde böyle bir yaklaşımın izlenmesi yönetimin örgüt amaçlarını daha iyi bir biçimde gerçekleştirmesini ve sonuç olarak da daha etkin bir biçimde işleyen bir sistem geliştirmesini sağlayacaktır.


2D Grafik
MacOS, Microsoft Windows veya X Pencere Sistemi de dahil olmak üzere birçok grafik kullanıcı arabirimi, öncelikle 2D grafik kavramlarına dayanır. Bu tür yazılım, bilgisayarla etkileşim kurmak için görsel bir ortam sağlar ve genellikle, kullanıcının farklı uygulamalar arasında kavramsal olarak ayırt etmesine yardımcı olmak için pencere yöneticisinin bir kısmını içerir. Bireysel yazılım uygulamaları içindeki kullanıcı arabirimi tipik olarak, fare gibi en yaygın giriş aygıtlarının hareketin iki boyutuyla sınırlandırıldığı gerçeğinden dolayı da doğada olduğu gibi 2D’ dir. 2D grafikler, yazıcılar, çiziciler, kağıt kesme makineleri gibi kontrol çevre birimlerinde çok önemlidir.  Bunlar ayrıca çoğu erken video oyununda kullanılmıştır; kart ve masa oyunları için kullanılan solitaire, stranç ve mahjongg vb. 2D grafik editörleri veya çizim programları, 2D bilgisayar grafikleri ilkellerinin doğrudan manipülasyonu ile görüntü, diyagram ve illüstrasyon yaratmak için uygulama düzeyinde bir yazılımdır. Bu editörler genellikle dijital görüntülerin yanı sıra geometrik ilkeller de sağlar. Bazıları da usul modellerini desteklemektedir. Resim genellikle dahili olarak katmanlı bir model olarak temsil edilmekte ve çoğunlukla düzenlemeyi daha rahat hale getirmek için hiyerarşik bir yapıya sahiptir.

3D Grafik
3D yani Türkçedeki karşılığı 3 boyut anlamına gelmektedir. 3 dimension boyut demektir. Son zamanlarda 3D televizyonların piyasaya çıkması ve yeni çıkan filmlerin 3D versiyonları ile bir kez daha popüler oldu. 3D görüntü teknolojisi aslında yeni bir teknoloji değil yaklaşık yüzyıl önce ilk 3D görüntü izleyicilere sunuldu. Çift projektörle sinema perdesine görüntü aktararak ve izleyicilere kağıttan renkli gözlükler vererek 3D keyfini yaşatıyorlardı. Son teknoloji sayesinde 3D teknolojisi evimizin içerisine kadar girdi işte bu nedenle 3D kayıt yapabilen kameralar, cep telefonları, tablet bilgisayarlar ve dijital fotoğraf makinelerde 3 boyutlu kayıtlar yapabiliyoruz. 3D yani 3 boyut yükseklik derinlik genişlik olarak sıralayabiliriz. Bunlara 4.sünü eklersek buda “zaman” olur -ki bu animasyonla ilgilidir. Diğer boyutlarda ise sıcaklık yağmur kar hareket yani titreşimler gibi çoğaltabiliriz. Yani boyut sayısı arttıkça geleceğin filmlerinde adeta kendinizi film içerisinde bulabilirsiniz. 3D’nin meydana gelebilmesi için bir düzlem, 3 boyutlu bir obje ve bir ışık kaynağının olması gereklidir. 3D 3 koordinat sistemi üzerine kurulur. Bunlar X, Y ve Z eksenleridir. Dimension’ın Türkçe karşılığı, boyut’ tur. 3D dimension aynen Türkçesiyle dilimize yerleşmiştir. Yani 3 boyut anlamını doğurur.

SQLite Veri Tabanı Motoru
SQLite, dünyada en çok dağıtılan ve tavsiye edilen kaynak kodları halka açık, tamamen C/C++ programlama dilleriyle geliştirilmiş sunucu yazılımı ve yapılandırma gereksinimi olmayan, işlemsel ve ilişkisel bir SQL veri tabanı motorudur. SQLite, onlarca programlama dili içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Bunlardan bazıları ASP, BASIC, C#, C, C++, Common Lisp, Curl, Objective-C, OCaml, Perl, PHP, Python, R, REBOL, Ruby, Scheme, Smaltalk, Tcl ve Visual Basic’ tir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLSI Devre Tasarımı

Yapay Sinir Ağlarına Giriş

İnsan Bilgisayar Etkileşimi